Одржана 4. конференција и 2. сајам предузетништва жена Републике Српске


Привредна комора РС и Министарство привреде и предузетништва, уз подршку Џендер центра Владе Српске и пројекта "ФИГАП два" организовали су у Бијељини 13. и 14. октобра 4. конференцију и 2. сајам предузетништва жена у Републици Српској.

15.10.2021.

У Републици Српској постоји око 2.500 власница и руководилаца у привредним друштвима, рекла је генерални секретар Привредне коморе Републике Српске Драгана Кокот пред отварање Другог сајма предузетништва, који се одржава у Бијељини.
Кокотова је појаснила да су то подаци из базе финансијских извјештаја и Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге /АПИФ/.
 
„Нажалост, ми не обухватамо ту евиденцију самосталних привредника, којих у Српској има око 20.000 – сигурно је и ту неки проценат жена власница. Жене се у самосталном бизнису одлучују за самостално предузетништво као најједноставнији и најлакши вид пословања, бар у почетним корацима“, рекла је Кокотова новинарима.
 
Кокотова је истакла да су трговина и услуге, туризам и консултантске услуге најчешћи сектори у којима се жене одлучују за самостално пословање, али их има и у ИТ компанијама, предузећима која се баве рјешењима за паметне градове, металској индустрији, у рударској области – геолошким истраживањима.
 
Она је напоменула да се Сајам предузетништва жена у Републици Српској одржава сваке двије године, док Конференција предузетништва обухвата више едукативних догађаја, међу којима је и панел-дискусија о дигитализацији и иновацији, као тема која се наметнула као битна у пословању.
 
„Комора подржава привреду у процесима дигиталне трансформације, тако што је основала Центар за дигиталну трансформацију. Кроз различите пројекте пружамо подршку малим и средњим предузећима да оптимизују и унаприједе своје пословање кроз набавку модерне опреме и нових технологија, софтвера за управљање пословним процесима“, навела је Кокотова.
 
Кокотова је истакла да Комора кроз те активности подржава предузетнице, те навела да ће данас на панелу бити предузетнице које су дио тог програма, а говориће о својим искуствима и ономе што им је значајно са аспекта дигитализације и трансформације и иновативних рјешења у пословању.
 
„На Сајму излаже 31 предузетница, док је за Конференцију пријављено више од 100 учесника“, додала је Кокотова.
 
Помоћник министра привреде и предузетништва Републике Српске Рајко Лајић изјавио је да је женско предузетништво у Српској веома развијено, о чему свједочи и чињеница да се на данашњој конференцији и сајму у Бијељини представља више од 100 жена предузетника.
 
Он је навео да конкретних статистичких показатеља сада немају, али да су резултати предузетника видљиви и да се контакти брзо остварују, што је веома важно.
 
„Контакти и сарадња са другим предузетницима из региона се шире, те имамо могућност да промовишемо добре пословне примјере и, евентуалну, будућу сарадњу ових жена предузетника“, рекао је Лајић новинарима у Етно селу „Станишићи“ гдје се одржавају Четврта конференција и Други сајам предузетништва у Републици Српској.
 
Лајић је напоменуо да се све мјере подстицаја који постоје у овој бранши односе и на жене предузетнике у Републици Српској, а важе од марта ове године.
 
Према његовим ријечима, пандемија вируса корона је подстакла предузетнике да се активирају и укључе у овакве конференције и сајмове, као што је подстакла и Министарство привреде и предузетништва на промоцију рада предузетника, а све како би постигли што успјешнију пословну сарадњу са привредницима Српске, а они са регионом и шире.
 
Лајић је рекао да су међу привредницима најзаступљенији фризери и произвођачи козметичких производа, додајући да је широк дијапазон тих области, што показује и данашњи сајам.
 
Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић рекао је да су конференција и Сајам жена предузетника, којих је тридесетак изложило своје производе у сали хотела „Москва“, прилика да се разговара о мјерама које су до сада предузете када је ријеч о женском предузетништву, али и да се сагледају могућности за будућу подршку.
 
„Град Бијељина има више од 2.000 предузетника. Тренд раста броја предузетника настављен је и у овој години, а град је издвајао буџетска средства за ублажавање посљедица пандемије вируса корона“, навео је Петровић.
 
Он је навео да ће расподјела 200.000 КМ почети након доношења скупштинске одлуке, од чега је 130.000 КМ предвиђено за подстицај самозапошљавању, а уговори ће бити потписани наредне седмице.
 
„Подстицајем за 21 новог предузетника и додјелом средстава од 6.000 КМ по предузетнику желимо да дамо добру стартну основу и да им пружимо могућност да се осамостале“, рекао је Петровић новинарима и додао да ће овакав вид подршке бити редован и неће изостати ни наредне године.
 
Слађана Бабић, директор „Блицнета“ из Бањалуке, интернет компаније која је дала допринос унапређењу дигиталне трансформације на тржишту БиХ, рекла је да едукују жене о томе како могу да своје пословање унаприједе путем дигиталне трансформације.
 
„Кроз наше искуство сматрамо да можемо дати свој допринос да предузетнице ријеше своје проблеме и прате свјетске трендове. Овакве конференције доприносе унапређењу процеса трансформације у смислу дизања свијести о потреби таквих дешавања“, напоменула је Бабићева.
 
Она је указала да ИТ компаније имају обавезу да учествују у тој трансформацији и дају допринос ширем привредном сектору.
 
„Компанија `Блицнет` је, са својим матичним друштвом `М:телом`, пионир у развоју паметних рјешења за градове, који су будућност локалних заједница и треба да грађанима олакшају живот“, истакла је Бабићева.
 
Привредна комора Републике Српске и Министарство привреде и предузетништва, уз подршку Џендер центра Владе Српске и пројекта „ФИГАП два“ организовали су данас Четврту конференцију и други Сајам предузетништва у Републици Српској у Етно-селу „Станишићи“ код Бијељине.

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder