У организацији ППК Бијељина, премијер Вишковић разговарао са привредницима


Хитно побољшати услове за развој привреде и останак становништва.

25.06.2019.

На састанку премијера Републике Српске Радована Вишковића и привредника бијељинске регије, одржаном у организацији Владе Републике Српске и Привредне коморе Републике Српске - Подручне привредне коморе Бијељина, оцијењено је да привреда на овом подручју у прва четири мјесеца биљежи пораст у односу на на исти период прошле године.
 
Вишковић је обећао да ће Влада Српске наставити са провођењем мјера које би требало да обезбиједе растерећење привреде, смањењем намета, како би биле повећане плате и останак становништва у Српској.
 
Он је нагласио је да је донесен низ законских рјешења попут Закона о банкама и Закона о подстицајима који имају за циљ да олакшају пословање привредних друштава и занатлија.
 
„Влада и привредници су на истом путу и у истој мисији да се унаприједи пословни амбијент у Републици Српској и грађанима обезбиједе већа примања, пензије, плате и све оно што би требало, како би задржали становништво на овим просторима“, истакао је Вишковић.
 
Премијер Српске је изнио и став да Влада у протеклих седам мјесеци проводи циљеве и из експозеа и мјере Економске политике.
 
„Направили смо Акциони план, строго се придржавамо тог плана и у овом моменту немамо ни једну мјеру, ни једно обећање са пробијеним роком“, рекао је предсједник Владе Републике Српске.
 
Он је обећао и да ће Влада бити активна у мијењању закона у смијеру који привредници захтијевају, како би били побољшани услови за пословање.
 
„Све што Влада буде могла примијенити, што се може уоквирити у законску регулативу, ми смо спремни да урадимо, јер су можда неки од законских прописа, или нека одредба застарјели, нису више за примјену, или праве проблеме у примјени“, додао је премијер.
 
Вишковић је нагласио да Привредну комору, привреднике и Удружење послодаваца сматра партнерима.
 
Предсједник Подручне привредне коморе Бијељина проф. др Анто Гајић истакао је да у прва четири мјесеца ове године нешто мања привредна активност у Републици Српској, али да на подручју Коморе Бијељина биљежи знатан пораст у односу на на исти период прошле године.
 
„Бољем пословном амбијенту допринијела је најава изградње ауто-пута Београд-Бањалука, као и брзе цесте Бијељина - Требиње. Исто тако утицали су и подстицаји Владе Републике Српске која је уложила значајна средства у прерађивачке капацитете на подручју Бијељине, али и активности Владе на обезбјеђењу наводњавања одређених површина на око 500 хектара.Значајна је и изградња у сливовима Дрине и Саве“ , констатовао је предсједник Гајић.
 
Он је исказао и задовољство због прилике да привредници у непосредном дијалогу са премијером Српске именују проблем, али и заједнички потраже брза и ефикасна рјешења за побољшање пословања.
 
Директор привредног друштва „Стеко центар“ д.о.о., Бијељина Миленко Стевановић, захвалио је премијеру Вишковићу што је уз привреднике, прати привредни развој и бори се да сваки дио Републике Српске има добар пословни амбијент.
 
„Имао сам прилику да чујем да неко каже да би привредници требало да се боре.Ми не желимо да се боримо. Ми желимо да радимо у добром привредном амбијенту и да будемо дио свјетског привредног друштва“, нагласио је Стевановић.
 
Привредници су упозорили да Влада Републике Српске мора да предузме мјере којима ће сузбити сиву економију и указали на потребу ефикаснијег рада инспекцијских органа.
 
Инспекцијски органи имају овлашћења да контролишу регистроване привредне субјекте, међутим појавио се, како је упозорено, низ појединаца који по становима организују производњу чак и прехрамбених производа и продају их путем друштвених мрежа, при чему не плаћају никакве дажбине. Проблем је што се међу њима налазе и лица која имају стално запослење.
 
Као представници Подручне привредне коморе Бијељина на састанку су учествовали предсједник Анто Гајић, директор Славица Марковић, секретар Савјета за индустрију и енергетику Весна Стојановић и секретар Савјета за пољопривреду и прехрамбену индустрију Жељко Видић.

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  • Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  • Članstvo u komori
  • infobiz slajder